Mikäli olet perusterve ja kehosi toimii normaalisti, painonpudotus tapahtuu energiavajeessa – eli laihdut kuluttamalla enemmän kuin mitä syöt. Tässä ohje nopeaan painonpudotukseen: “Apple & Ice Cube Diet”

  1. Syö 1 omena päivässä. Ei muuta.
  2. Nauti vain sen verran vettä, että pysyt hengissä. Mielellään esimerkiksi jääpaloja imeskelemällä.

Painosi lähtee varmasti laskuun. Samoin lähtee energiatasosi. Lihaksesi alkavat surkastua ja voimasi kadota. Hormonitoimintasi alkaa mennä sekaisin, ja aineenvaihduntasi hidastuu. Teet ikäänkuin hidasta kuolemaa. Tätäkö haluat?

Ihan liian usein kuulen ihmisten olevan “laihdutuskuurilla”. Noudatetaan joko trendidieettejä tai sitten ollaan ostettu ohjeet ja ruoan korvikkeet yrityksiltä, jotka tekevät rahaa ihmisten epätoivon avulla. Onko mitään järkeä tiputtaa painoa vain hetkellisesti? Mitä dieetin jälkeen tapahtuu? Hyvin suurella todennäköisyydellä ihminen palaa takaisin vanhoihin ruokailutottumuksiinsa, ja paino tulee takaisin – joskus jopa korkojen kera, ja sitten taas ahdistaa. Mitä sitten tapahtuu? Pitäisikö alkaa uudelle dieetille?

Tässä vaiheessa toivottavasti olet viimeistään ymmärtänyt kirjoituksen alussa olleen esimerkkidieetin olevan hengenvaarallinen, enkä ikinä suosittelisi sellaista kenellekään. Valitettavasti on kuitenkin olemassa painonpudotusohjelmia, jotka ohjeistavat asiakkaansa syömään esimerkiksi 500 kcal päivässä kolmen kuukauden ajan. Mielestäni tällainen on paitsi vaarallista myös erittäin epäeettistä toimintaa yritykseltä. Asiakkaalta viedään sekä rahat että terveys. Toki vastuu on aina loppupeleissä sillä, joka leikkiin ryhtyy, mutta epätoivoinen ihminen tekee epätoivoisia ratkaisuja.

Miten painoa sitten kannattaa pudottaa?

Ensinnäkin olisi hyvä luopua ajattelutavasta, että painoa pitää saada alas. Painohan tarkoittaa sitä, millä voimalla maa vetää sinua puoleensa, mikä taas ei kerro kehonkoostumuksestasi mitään. Jos ainoa tavoite on saada painoa alas, lähtee sitä usein myös lihaksista ja nesteenä, kun taas terveyden ja toimintakyvyn kannalta sen tulisi lähteä ylimääräisestä rasvakudoksesta. Lihasmassalla on terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia, ja normaali nestetasapaino muun muassa ylläpitää hyvää oloa ja vireystilaa. Eli painonpudotuksen tai nopean laihduttamisen sijaan kannattaa keskittyä kehonkoostumuksen muokkaamiseen. Kehonkoostumusta voi mitata eri laitteilla, mutta edullisin ja helpoin kehonkoostumusmittari löytyy jokaiselta kotoa: peili. Myös vaatteet kertovat paljon; erityisesti housujen vyötäröä kannattaa tarkkailla kehitystä seuratessa.

Sitten itse asiaan. Muokkaat kehonkoostumustasi parhaiten yhdistelmällä lihaskuntoharjoittelu + aerobinen harjoittelu (mikäli se ei sisälly lihaskuntoharjoitteluun) + oikeanlainen ruokavalio. En avaa harjoittelumuotoja tässä enempää, vaan sen sijaan keskityn ruokavalioon. Suurin virhe on se, että syödään liian vähän, liian harvoin ja vääränlaista ravintoa. Autosikaan ei kulje liian vähällä polttoaineella, puhumattakaan huonolaatuisesta polttoaineesta. Tai saattaa kulkea mutta hyvin huonosti. Anna siis myös itsellesi hyvälaatuista polttoainetta tarpeeksi ja riittävän usein. Syö aamiainen, välipalat, pääateriat – syö myös illalla, ettet mene nälkäisenä nukkumaan. Unohda pelkosi syömällä lihomisesta. Jos osaat tehdä oikeita valintoja aterioiden suhteen, saat tuloksia syömällä. Syömällä monipuolisesti ja tarpeeksi, saat kaikki tarvittavat suojaravintoaineet, ja aineenvaihduntasi toimii. Älä kuitenkaan syö liikaa, vaan hieman alle kulutuksesi. 200-500 kcal alle kulutuksen/päivä on sopiva tahti. 500 kcal energiavaje/päivä on se tuttu puoli kiloa viikossa. Mikäli tämä ei riitä sinulle, olet liian malttamaton. Näissä asioissa ei kannata kiirehtiä. Kun olet saavuttanut tavoitteesi, muokkaa ruokavaliotasi niin, ettet ole enää energiavajeessa, vaan kulutat saman verran kuin tankkaat. Näin pysyt sellaisessa kunnossa kuin haluat olla koko ajan, vuoden ympäri, ja voit sanoa lopulliset hyvästit laihdutuskuureille.

Mikäli kaipaat apua “painonpudotuksessa” tai tasapainoisen ja monipuolisen ruokavalion noudattamisessa, ota meihin yhteyttä!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ravinto
Aleksi

Ruoka, polttoaine vai nautintoaine?

Miten suhtaudut ruokaan? Ravitsetko sillä kehoasi vai onko se nautinto, elämys tai kenties lohtu? Lähdetään käsittelemään aihetta ensin kärjistäen kahdesta ääripäästä:  Ajattelutapa 1 Ruoka on

Read More »
0
    Ostoskori
    Ostoskori on tyhjäPalaa kauppaan