Olemme saaneet paljon palautetta siitä, että meidän pitäisi kirjoittaa tekemästämme yhteistyöstä palvelutalon kanssa, joten tässä tulee.

Loppukesästä 2017 saimme yritykseemme postitse mainoksen Ikä-instituutin järjestämästä “Vie vanhus ulos”-kampanjasta. Kampanjan ideana on edistää niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat apua ulkoillakseen turvallisesti. Osallistua voivat kaikki yksityishenkilöstä yrityksiin ja yhdistyksiin sekä oppilaitoksiin. Yksinkertaisimmillaan kampanjaan osallistuminen voi olla esimerkiksi naapurin rouvan saattamista kävelylle.

Mainoksen saatuamme ajattelimme heti lähtevämme yrityksenä tähän mukaan. Työhömme kuuluu olennaisena osana ihmisten kannustaminen liikunnan pariin, ja erityisesti senioreiden liikunta ja sen ohessa tapahtuva sosiaalinen kanssakäyminen ovat mielestämme todella tärkeitä asioita. Suomi ikääntyy vauhdilla, ja iäkkäiden kokema yksinäisyys on valitettavan yleistä: vuonna 2013 yli 300 000 suomalaisvanhusta koki itsensä yksinäiseksi (​lähde). Tänä vuonna luku tuskin on ainakaan pienempi.

Olen ohjannut aikaisemmassa työpaikassani senioreiden lihaskuntoharjoittelua, joten kampanjaan osallistuminen tuntui siinäkin mielessä luontevalta. Kampanja ajoittui alkusyksylle, mikä oli meille kesän jälkeen todella kiireistä aikaa, emmekä näin ollen valitettavasti ehtineet siihen mukaan. Toinen meistä sai ajatuksen, miksi tätä pitäisi tehdä vain jonkun tietyn ajanjakson. Eikö senioreita pystyisi viemään ulos milloin tahansa? Etsittyämme tietoa Espoonlahden ja Kivenlahden palvelutaloista, löysimme Espoon Lähimmäispalveluyhdistys ry:n eli Elpyn. Heillä on kaksi palvelutaloa, Puistokartano ja Merikartano. Otimme yhteyttä yhdistykseen ja kerroimme Ikä-instituutin kampanjan innoittaneen meitä ja pyysimme saada viedä heidän asukkaitaan ulkoilemaan. Pääsimme esittelemään itsemme paikan päälle ja kertomaan lisää. Ideamme sai erittäin positiivisen vastaanoton, ja kun vastuu- ja vakuutusasiat oli selvitetty, sovimme aloittavamme Puistokartanossa seuraavana maanantaina.

Lepohetki

Olemme nyt reilun puolen vuoden ajan käyneet joka maanantai liikuttamassa palvelutalon asukkaita. Ensin kävelemme ulkona – osan kanssa riittää parin minuutin kääntyminen pihalla – ja hurjimpien kanssa olemme tehneet jopa 20 minuutin lenkkejä. Asukkaat liikkuvat pääsääntöisesti rollaattoreiden kanssa rauhalliseen tahtiin. Reippailun jälkeen he osallistuvat vielä aulassa 10-15 minuutin tuolijumppaan, jossa keskitymme niska-hartiaseudun lihasten vetreyttämiseen. Osallistujien ikähaarukka on 75-95 vuotta. Tämän ikäisenä liikkuminen ei ole enää itsestäänselvyys eikä tunnu niin mukavalta ja helpolta kuin aikaisemmin. Lihasvoiman heikkeneminen saattaa myös hävettää ja masentaa. Arkiliikkumisesta on tullut raskaampaa; pelkkä tuolilta ylösnousu voi olla jo maksimivoimaa vaativa suoritus. Juuri näiden seikkojen takia on todella tärkeää, että myös seniorit saavat tukea liikkumiseen, ja että heitä kannustetaan siihen. Pelkkä liikunnan mahdollistaminen ei välttämättä riitä, kun kynnys kävelylle lähtemisestä on liian korkea. Tarvitaan tsemppamista ja aktiivista osallistamista. Ikä-instituutti kommentoi sivuillaan:

Ulkoilu kuuluu hyvään vanhuuteen

”Iäkkäiden ulkona liikkumisen tarve säilyy silloinkin kun terveyden ja toimintakyvyn heikkeneminen supistaa päivittäistä elinpiiriä. Vihreä ympäristö virkistää ja rauhoittaa mieltä ja ulkoilu tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Kävely ulkona tukee muistia ja vaihteleva maasto harjoittaa jalkojen lihasvoimaa ja tasapainoa. Viherympäristön myönteiset vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen ovat iäkkäillä voimakkaampia ja yhtenäisempiä kuin muilla aikuisilla”.​

Haastammekin nyt teidät kaikki lukijat osallistumaan talkoisiin! Soita omalle isovanhemmallesi ja kysy kuulumisia. Käy kysymässä naapurissa asuvalta rouvalta tai herralta, haluaisiko hän lähteä lyhyelle kävelylle. Jos sinulla on yritys tai yhdistys, ota yhteyttä palvelutaloon tai vanhainkotiin ja kysy mahdollisuuksia yhteistyölle. Jokainen teko on arvokas. Uskomme, että liikunta sekä sen tuoma sosiaalinen kanssakäyminen voivat parantaa merkittävästi ihmisten elämänlaatua, ja niiden pitäisi olla kaikkien oikeus, vauvasta vaariin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ravinto
Aleksi

Ruoka, polttoaine vai nautintoaine?

Miten suhtaudut ruokaan? Ravitsetko sillä kehoasi vai onko se nautinto, elämys tai kenties lohtu? Lähdetään käsittelemään aihetta ensin kärjistäen kahdesta ääripäästä:  Ajattelutapa 1 Ruoka on

Read More »
0
    Ostoskori
    Ostoskori on tyhjäPalaa kauppaan