Teitkö uudenvuodenlupauksen? Miten se sujuu?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vuoden vaihduttua moni pysähtyi hetkeksi miettimään omaa terveyttään ja hyvinvointiaan. Tämä on todella hyvä asia, sillä terveys on yksi elämän tärkeimmistä asioista: sitä ei voi edes rahalla ostaa. Tutut lausahdukset kuten: “painoa pitäisi pudottaa”, tai “pitäisi alkaa liikkumaan säännöllisemmin” todettiin alkuvuodesta moneen kertaan. Tässä vaiheessa vuotta (helmikuun loppu) onkin hyvä tarkastella, miten mahdollinen kuntoprojekti tai muu “lupaus” etenee. Mikäli asioita on tehnyt oikein, pitäisi jo näkyä tuloksia. Jos kyse on ollut painonpudotuksesta, maltillisellakin vauhdilla (-500 kcal/pvä) rasvaa pitäisi olla tähän mennessä lähtenyt kehosta jo noin 3-4 kg. Mikäli kyse on ollut säännöllisen liikunnan aloittamisesta, kahdessa kuukaudessa pitäisi jo huomata eroa entiseen esimerkiksi hapenottokyvyssä, lihaskunnossa, kehonhallinnassa, liikkuvuudessa yms., riippuen millaista liikuntaa on alkanut harrastaa. 

Valitettavan todennäköistä kuitenkin on, että tässä vaiheessa vuotta monella on jo tuo uudenvuodenlupaus unohtunut eikä näin ollen tuloksiakaan enää tule.

Minua personal trainerina rehellisesti sanottuna turhauttaa katsoa, kuinka sama rumba toistuu joka vuodenvaihteessa. Otetaan esimerkiksi tapaus X, joka haluaa pudottaa painoaan ja parantaa yleiskuntoaan. Vuodenvaihteessa aloitetaan dieetti ja hankitaan salijäsenyys tai kuntopyörä kotiin. Maaliskuussa dieetti on ohi, 8 viikon ikävällä kana- ja parsakaalidieetillä (tai pahimmassa tapauksessa pussikeittokuurilla) on kyllä lähtenyt 8 kg painoa (osa rasvamassaa, osa nesteitä, osa lihasmassaa), mutta vappuun mennessä paino onkin jo noussut 9 kg maaliskuusta, koska dieetin jälkeen on saanut taas syödä ja “nauttia elämästä”.  Salilla ei ole tullut käytyä kahteen kuukauteen, koska se on tylsää. Kuntopyörä kerää pölyä makuuhuoneen nurkassa. Edellä kuvailtu esimerkki on kärjistetty, mutta ei kovin kaukana monen todellisuudesta.

Tammi- ja maaliskuun välissä tehtiin siis raju painonpudotus, minkä jälkeen tapahtui paluu omaan normaaliin. Kituutettiin dieetillä 2 kk, jotta päästiin neljässä kuukaudessa siihen tilanteeseen, että rasvaa on kehossa 1 kg enemmän. Jos oletetaan, että kesän jälkeen tehdään samanlainen projekti samoilla tuloksilla, kertyy vuodessa ylimääräistä rasvakudosta reilut 2 kg. Saman kaavan toistuessa vuodesta toiseen samanlaisena ollaan 5 vuoden päästä siis 10-15 kg lihavampia kuin tällä hetkellä.

Dieetit eivät siis edelleenkään toimi pysyvässä painonhallinnassa, vaan ainoa tapa saada pysyviä tuloksia on muuttaa omia tapoja. Arvelisin, että nykyään varsin paljon käytetty termi “elämäntapamuutos” pelottaa monia, eikä siihen siksi kannata keskittyä liikaa. Älä siis mieti, että sinun on pakko tehdä elämäntapamuutos. Mieti sen sijaan, että onnistuaksesi sinun tarvitsee vain muuttaa hieman omia tapojasi. Ja muista, että alussa “hieman” riittää. Yksi pienikin muutos saa sinut alkuun. Se voi olla vaikka välipalan lisääminen päivän ruokailuihin, säännöllisen vedenjuonnin opettelu tai iltaisin 20 minuutin ulkona kävelyn lisääminen rutiineihin. Aloita niistä uusista tavoista, jotka ovat suhteellisen helppoja toteuttaa ja etene rauhassa kohti haastavampia uusia tapoja.

Muista, että monesti näiden asioiden toteutuminen ei ole kiinni ulkoisista tekijöistä kuten ajasta, rahasta tai muista ihmisistä. Nämä asiat toteutetaan oman pään sisällä.

Tsemppiä loppuvuodelle 2021 – toivon jokaiselle onnistumisia, tavoitteiden saavuttamisia sekä pysyviä muutoksia!

Mikäli sinusta tuntuu, että tarvitsisit apua uusien tapojen omaksumisessa, älä epäröi ottaa yhteyttä, me autamme sinua! Laita viestiä: [email protected] 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ravinto
Aleksi

Ruoka, polttoaine vai nautintoaine?

Miten suhtaudut ruokaan? Ravitsetko sillä kehoasi vai onko se nautinto, elämys tai kenties lohtu? Lähdetään käsittelemään aihetta ensin kärjistäen kahdesta ääripäästä:  Ajattelutapa 1 Ruoka on

Read More »
0
    Ostoskori
    Ostoskori on tyhjäPalaa kauppaan